עסקים לא רפואיים לטיפול בגוף האדם:

טיפול בגוף האדם הוא עיסוק המחייב לימוד והכשרה מתאימים. הטיפול חייב להיעשות תוך שמירה על בריאות המטופל והמטפל.

העיסוק בתחום זה כולל את העסקים הבאים:

  • טיפול יופי וקוסמטיקה.
  • מניקור
  • פדיקור
  • מספרה
  • כתובות קעקע (מקום לעשייתן)
  • סאונה
  • מכון עיסוי
  • ניקוב חורים בגוף האדם לצורך ענידת תכשיטים.
על בעל עסק העוסק באחד מהעסקים המצויינים לעיל, חלה חובת קיום:

עסקי מזון ובתי אוכל:

בטרם פתיחת בית אוכל, מומלץ:
  1. לבצע בדיקה במחלקת רישוי עסקים אם ניתן לנהל בנכס/במקום הנבחר, את סוג העסק המבוקש תוך התייחסות לגודל הנכס, תשתיות קיימות, אפשרות בניית ארובה וכו'.
  2. להתייעץ עם איש מקצוע מתאים בנוגע להליכי הרישוי, תכנון בית אוכל בהתאם לייעודו, חלוקתו למדורים וכן הגשת כל התוכניות הנדרשות.
  3. אין להתחיל בעבודות הקמה של בית האוכל בטרם אושרו כל התוכניות ותהליכי העבודה  בידי גורמי האישור הרלוונטיים. מומלץ לפנות, באמצעות יועץ המזון/המתכנן לקבלת חוות דעת מקדמית ממשרד הבריאות.
בהתאם לתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל) תשמ"ג-1983,
לא ינתן רישיון לבית אוכל אלא רק לאחר מילוי התקנות הנ"ל ובתנאי קיום תנאי הסף המפורטים להלן:
  • קיוסק – פריט 4.7 א'
    1. מקום למכירת מוצרי צריכה כגון: סיגריות, עיתונים, בקבוקי/פחיות משקאות קלים ומוצרי מזון עמידים בשקיות סגורות, שלגונים, ממתקים וחטיפים שונים.
    2. שיטחם של החדרים בקיוסק: אולם מכירה 14 מ"ר+מחסן 6 מ"ר. השטח הכללי- 20 מ"ר.
  • מיזנון ובית אוכל אחר – פריט 4.2 ב'
    1. מקום בו מותר להכין ולמכור לצריכה במקום  - משקאות חמים, כריכים, מרקים עשויים מירקות או מאבקות, חביתות וסלט ירקות. מותר למכור לצריכה במקום – עוגות, ממתקים, גלידה, משקאות קלים, סלטים, נקניק ונקניקיות, פשטידות ומזון מוכן להגשה(ללא בשר,עוף ודגים)ממקור בעל רישיון יצרן.
      אסור – להכין תבשילים, להחזיק או למכור מאכלים המכילים מזון מן החי, לרבות דגים, בשר ועוף.
      בהגדרת מזנון ובית אוכל אחר ייכללו גם בתי עסק למכירת פיצה, פלאפל, בורקס ומאפים, סביח וכיו"ב.
    2. שטחם של החדרים במזנון ובית אוכל אחר שבו עד 30 מקומות ישיבה יהיה לפחות:
      מטבח-8 מ"ר, מחסן-4 מ"ר, חדר אוכל, אזור הגשה ושירותים -23 מ"ר. השטח הכללי- 35 מ"ר.
  • בית קפה – פריט 4.2 א'
    1. מקום בו מותר להכין ולמכור-משקאות חמים, כריכים מכל סוג, חביתות או סלטים, פשטידות עשויות מירקות ותבשילים או מזון קר שאינם מכילים בשר, עוף, דגים או פירות ים, לשם צריכה במקום למעט נקניקיות ונקניקים.
      מותר למכור-עוגות, ממתקים, גלידה, משקאות קרים בתנאי שהמוצרים נקנו ממקור בעל רישיון יצרן.
    2. שטחם של החדרים בבית קפה שבו עד 30 מקומות ישיבה יהיה לפחות:
      מטבח -10מ"ר, מחסן- 6 מ"ר, חדר אוכל, אזור הגשה ושירותים- 29 מ"ר. השטח הכללי- 45 מ"ר.
    3. קישור למפרט אחיד מאושר-דרישות נותני האישור.
  • מסעדה – פריט 4.2.א'
    1. במסעדה מותר להכין מזון מבושל, צלוי או מטוגן מכל סוג.
    2. שטחם של החדרים במסעדה יהיה לפחות:
      מטבח- 12 מ"ר, מחסן- 8 מ"ר, חדר אוכל וחדר שירות -35 מ"ר. השטח הכללי: 55 מ"ר לפחות.
    3. קישור למפרט אחיד מאושר-דרישות נותני האישור.

הוראות להגשת תכנית לבית אוכל

  1. נדרש להגיש תכנית עסק ותכנית סניטרית (קווי מים וביוב) ב-4 העתקים. בתכנית יוצגו כל הפרטים של בית האוכל לרבות מידות וגבהים, חדרי העבודה, המחסן, חלוקה למדורים, חיפוי הקירות, פרטי ציוד, מתקני בישול, קירור והקפאה, שירותים, כולל חיבור למתקן מפריד שומנים ולרשת הישובית.
  2. פרשה טכנית- תיאור המוצרים שבית העסק רוכש, דרך הכנתם, תהליכי העבודה לטיפול במזון ופרטים נוספים לפי דרישות משרד הבריאות.

הוראות נוספות לבתי אוכל

איסור הגשת משקאות משכרים

חל איסור על מכירת משקאות משכרים לבני פחות מ-18 שנה.
בבית אוכל המגיש משקאות משכרים יוצב במקום שלט בולט וזו לשונו:
"חל איסור על הגשת משקאות משכרים למי שטרם מלאו לו 18 "

איסור מכירת משקאות משכרים בשעות הלילה.

חל איסור על מכירת משקאות משכרים בשעות הלילה. אי לכך נידרשים בעלי עסקים מסוג קיוסק, מכולת, פיצוציה, סופרמרקטים, חנויות יין וכדומה, לא למכור משקאות משכרים בין השעות 23.00 ועד 06.00 למחרת.
הצו אינו חל על בתי אוכל המוכרים ומגישים משקאות משכרים לצריכה במקום.
אכיפה תתבצע מעת לעת על ידי משטרת ישראל והרשות המקומית.

עישון

חל איסור מוחלט על עישון במטבח ובמחסן המזון.
חל איסור על עישון במסעדה, מזנון, בית קפה, לרבות כל בית אוכל, למעט חדר נפרד לחלוטין, אם קיים  מקום שהוקצה לעישון ובלבד שיש בו סידורי אוורור תקינים והעישון אינו גורם למיטרד בחלקים אחרים של בית האוכל.
במקום יוצב שלט בולט וזו לשונו: "העישון אסור" על פי התקנות להגבלת העישון במקומות ציבוריים התשמ"ד- 1984. ועפ"י הנחיות להצבת שילוט.

מערכת טיהור אויר

לכל בית אוכל הפולט ריחות ועשן תידרש התקנת ארובה המחוברת למנדף ולמערכת לסינון אויר.

מפריד שומן

בכל בית אוכל, יותקן מפריד שומן המחובר למיכל איסוף. המערכת תטופל ע"י חברה מתמחה. פינוי השומן יעשה למפעל מיחזור. יש לשמור קבלות פינוי במשך 3 שנים.
שמן מאכל משומש יש לפנות ע"י חברה מתמחה. נידרש להציג אישור התקשרות. שוברי הפינוי ישמרו בעסק 3 שנים.

הנחיות וטפסים:

עסקי מכירת מזון מן החי:

לא ימכרו ולא יוצעו למכירה מוצרים מן החי שלא נבדקו בדיקה וטרינרית ואושרו כדין.

האטליזים מחולקים ל-3 קטגוריות, לפי הפעילות המותרת:

קטגוריה 1 – שירות לעיני הלקוח, ולפי בקשתו.
הפעולות המותרות: טחינה, פירוק, חיתוך ופריסה של בשר ועופות כשירות ללקוח, לנגד עיניו ולפי בקשתו, כל זאת בהתאם לגודל ההזמנה.
קטגוריה 2- פעולות "הכנה למכירה" המבוצעות מראש שלא לעיני הלקוח.
פעילויות הכנה מראש מתייחסות לפעילויות כדלקמן: פירוק, חיתוך, ניסור, ופריסה של בשר ועופות שלא לעיני הלקוח במנות של עד 10 ק"ג בלבד.
נדרש חדר עבודה בלתי נפרד מהאטליז, לא נגיש לקהל ושאינו מהווה חלק מהמחסן שגודלו 6 מ"ר לפחות.
קטגוריה 3- ייצור ומכירה, נדרש "רישיון יצרן " משירות המזון במשרד הבריאות.
הפעולות המותרות: הפשרת בשר לטחינה, טחינת בשר שלא לעיני הלוח לרבות אריזתו, פירוקו, פריסתו וחיתוכו ותיבול בשר ועופות לרבות אריזתם מראש.
על בעל העסק לקיים את התנאים הבאים:

אירועים המוניים תחת כיפת השמיים המיועדים ל-500 איש ומעלה

אירוע המוני תחת כיפת השמיים הוא אירוע רב משתתפים של "עינוג ציבורי "הנערך במקום  פתוח או סגור שלא יועד לכך ברישיון עסק תקף.
בקשה לאירוע המוני יש להגיש במח' רישוי עסקים עד 30 יום לפני האירוע.
על הבקשה לכלול את הפרטים/מסמכים הבאים:
  • מכתב המתאר את פרטי האירוע.
  • תוכנית עסק חתומה ע"י בעל מקצוע מוסמך.
  • תוכנית בטיחות ערוכה וחתומה ע"י מהנדס בטיחות מוסמך.
  • הסדרי תנועה וחניה.
  • אישור למבנים ארעיים.(ע"י מהנדס קונסטרוקציה)
  • תכנית אבטחה.
  • אישור חשמלאי מוסמך.
  • אישור כיבוי אש.
  • אישור מד"א.
  • יש לצרף לבקשה מסמך המאשר שבעל העסק הסדיר ביטוח צד ג'
בעל עסק, באחריותך הבלעדית לדאוג לקבלת כל האישורים הנדרשים בהתאם לדרישות ההוראות וההנחיות של הרשויות המוסמכות.

ארועים תחת כיפת השמיים עד 500 משתתפים

אירועים אלו לא מחויבים עפ"י צו רישוי עסקים בהוצאת רישיון עסק, אך מארגני האירוע חייבים למלא אחר דרישות הבטיחות לקיום אירוע על פי אופיו והיקפו, שימסרו על ידי קב"ט המועצה ולקבל את אישורו.

מכבסה

לכל מכבסה בה יש מכונות יבוש או ניקוי יבש תידרש ארובה תקנית וחוקית להרחקת הריחות והגזים הרעים וכן מסנן לסיבים. הפעלת  מכבסה לניקוי יבש תותר רק אם מכונות הכיבוס בעסק הן מסוג "מכונה סגורה מדור רביעי" – מכונה סגורה לניקוי יבש באמצעות החומר פר כלורו אתילן , שהטיפול כולו נעשה במתקן אחד סגור ושכוללת את האמצעים הבאים לפחות: מעבה לצורך מיחזור החומר, התקן להורדת אדי החומר בתוף בסוף פעולת היבוש, מנגנון למניעת פתיחת דלת  המכונה אלא רק לאחר זמן שהייה לצורך קירור והורדת ריכוז אדי ה-PERC .

קיטנות

יש לפעול עפ"י נוהל רישוי קיטנות.

רוכלות

המועצה מעודדת הקמת עסקים במבני קבע ולפיכך בתחום שיפוט המועצה המקומית כוכב יאיר צור יגאל-העיסוק ברוכלות מכל סוג אסורה וזאת, בהתחשב באינטרסים הציבוריים המחייבים הגבלה זו כגון:שמירה על חזות הישוב, שמירה על המרחב הציבורי לשימוש כלל הציבור ומניעת מפגעי רעש ולכלוך, שמירה על תחרות הוגנת עם העסקים במבנים של קבע וכו' ,למעט באירועים שתיזום המועצה מעת לעת.

מקומות לעריכת משחקים

לא תתאפשר פעילות עסקים בהם מופעלים משחקים באמצעות מכונות המופעלות באופן מכני או חשמלי או בדרך אחרת וכן משחקי ביליארד, קלפים, קוביות וכיוצא באלה, בכל שטח שיפוט המועצה המקומית כוכב יאיר צור יגאל, למעט הפעלת חיש גד אלקטרוני המופעל ע"י זכיין מפעל הפיס בתחנות מכירה מאושרות.

חוקי עזר

על העסקים בישוב לפעול על פי חוקי העזר בנושא שעות פתיחת עסקים, מניעת מפגעים, וכו'.

היתר רעלים

  • בתי עסק שעיסוקם מחייב החזקת רעלים וחומרים מסוכנים חייבים בהוצאת היתר רעלים מהמשרד להגנת הסביבה.
  • ההיתר ניתן לתקופה של שנה ויש לחדשו מידי שנה.
  • כתובת: המשרד להגנת הסביבה, קירית הממשלה, רמלה טל: 08-9788800​